-->

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Tavoitteellisuuden ja tahdonvoiman tärkeydestä

Useimmat ihmiset pyrkivät aivan tavallisessa arjessaan suoriutumaan asioista, jotka tuntuvat haastavilta, joskus jopa käsittämättömän vaikeilta. Kyseessä saattaa olla jotain niinkin "yksinkertaista" kuin päivän aikatauluttaminen omien, saati sitten koko perheen menemisten mukaan. Monissa työtehtävissä tavoitteet asettaa ulkopuolinen taho, mutta monet ihmiset haluavat haastaa niin työssään kuin vapaa-ajallaankin oma-aloitteisesti omaa osaamistaan, itsekuriaan, päättäväisyyttään tai luovuuttaan.

Eteneminen kohti tavoitteita alkaa niiden selkeäraamisesta määrittelemisestä. Mitä haluan ja mitä olen valmis tekemään saadakseni sen? Luonnollisesti tavoitteiden saavuttaminen vaatii myös tahdonvoimaa, kipinän, joka polttaa takapuolen alla silloinkin, kun ei huvita, ei jaksa, ei pysty. Kun tavoite on tarpeeksi selkeänä ja vahvasti mielessä, ei edes huvita antaa periksi. 

Tavoitteellisuus ja siihen liittyvä tahdonvoima ovat pyörineet paljon mielessäni kuluneen uuden vuoden aikana. Vuosi sitten jouduin kysymään useasti mitä oikeastaan haluan ja vaadin itseltäni? Tänä keväänä tiedän paremmin, selkeämmin, mitä tavoittelen. En halua enää räpiköidä elämässäni ja tuntea olevani täysin tyhjässä välitilassa, jossa haukon turhaan happea ja josta en pääse pois.

Tavoitteeni tänä keväänä ovat päästä opiskelemaan mieluisaan opiskelupaikkaan sekä vahvistaa kehoani. Molemmat tavoitteeni ovat realistisia, mutta vaativat valtavasti töitä. Olen valmis menemään väsymyksen ja pienoisen hulluuden rajoille saavuttaakseni sen mitä palavasti haluan. Onnekseni olen tällä hetkellä sellaisessa taloudellisessa asemassa, joka mahdollistaa täyden keskittymisen kumpaankin osa-alueeseen.

Vaikka opiskelupaikka psykologian oppiaineessa onkin unelmani, on kaikella kauniilla myös kääntöpuolensa. Opiskelupaikan saanti tarkoittaa uudelle paikkakunnalle muuttoa, epävarmuutta ja rakkaiden ihmisten toisaalle jäämistä. Olen kuitenkin valmis riskeeraamaan kaiken sen mikä minulle on arjessani tuttua ja rakasta, jotta voisin olla jotain parempaa.

Mielestäni esimerkiksi juuri rakkaus ei ole vain tunne, vaan myös tahtotila, jonka ylläpitäminen vaatii omistautumista, mukautumista ja työstämistä. Rakkaus ei noin vain katoa jos sen eteen on valmis uhrautumaan oikealla tavalla. Hakiessani muualle opiskelemaan asetan oman parisuhteeni epävarmuuden alaisuuteen. En ole kuitenkaan valmis vielä tässä iässä asettumaan uhriksi omassa elämässäni ja sen takia minun on tehtävä omat päätökseni, vaikka ne tuntuisivatkin siinä hetkessä aivan liian vaikeilta.

Mielenterveyteni ylläpitämiseksi pääsykoerumban keskellä olen asettanut itselleni myös fyysisen tavoitteen. Saan liikkumisesta voimaa ja energiaa jaksaa läpi päivän. Vaikka takaraivossani kytee ajatus omistautumisesta ja kilpailuista, tiedän, että ne eivät tänä keväänä ole prioriteettilistani kärjessä. Haluan kaikessa yksinkertaisuudessaan haastaa itseni ylittämään omat ennakkoluuloni ja odotukseni.

To keep the body in good health is a duty... otherwise we shall not be able to keep our mind strong and clear. - Buddha

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti